Hopscheuten - Feest voor fijnproevers

Brochure aanvragen

Hopscheutenteelt

De Poperingse hoptelers leveren 3/4 van de nationale hopoogst. Hop wordt nog steeds vooral als smaakgever en natuurlijk bewaringselement in het brouwproces gebruikt. Hop vindt echter ook toepassingen in de farmaceutica en in de gastronomie, want hopscheuten worden door fijnproevers sinds eeuwen gewaardeerd. Geschiedschrijver Plinius schreef reeds over hopscheuten in Naturalis Historia.

Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplanten. Ze zijn een typisch Belgisch product dat het kwaliteitslabel Streekproduct.be kreeg van VLAM als vers streekeigen product met langdurige of historische bekendheid.

 

Serreteelt
Vroeger waren hopscheuten uit het hopveld alleen beschikbaar van half maart tot begin april. Dankzij nieuwe technieken ontwikkeld in 1983 door het Rijksstation voor Landbouw Techniek van Merelbeke zijn hopscheuten te proeven van Kerstmis tot april. Bij de serreteelt worden de hopwortelblokken in de grond ingebed en bedekt met een 10 cm dikke grondlaag. Door bodemverwarming via warmwaterbuizen kunnen na ongeveer 18 dagen dikke, witte hopscheuten worden geteeld. Zo helpt de hopteler de natuur een handje door het natuurlijk proces na te bootsen.De eerste kilo hopscheuten wordt in december geveild waarbij een prijs van bijna 1000 euro per kilogram niet ongewoon blijkt.

 

Open veld
Vanaf begin maart tot april (afhankelijk van het weer) kan de hopboer de hopscheuten oogsten uit het open veld. Hij legt eerst de wortelblokken bloot, waarna de scheuten met de hand geplukt kunnen worden. Door de arbeidsintensieve teelt wordt deze groente ook wel eens ’s werelds duurste groente genoemd.

 

 

 

 

 

 

 

 

ontdek de recepten       waar kopen?