Hopscheuten - Feest voor fijnproevers

Brochure aanvragen

Boek

 

De vzw Keurbroederschap De Witte Ranke zet zich sinds 1983 in voor toerisme, cultuur, gastronomie en in het bijzonder voor de hop(scheuten)teelt in de Westhoek en in Poperinge.

In 2010 bracht De Witte Ranke en Uitgeverij Davidsfonds Leuven met medewerking van de stad Poperinge het boek ‘Hop(scheuten), van gewroet tot genot’ uit. Het boek vertelt in het eerste deel wat hop – de basisplant voor hopscheuten - is en wat hop betekent voor Poperinge en België. Een verhaal over gastronomie, maar ook over bier, farmacie en cosmetica…

Hopscheuten zijn een culinaire delicatesse. Vroeger voedsel van het gewone volk, vandaag de duurste groente ter wereld, uitsluitend in de betere restaurants te proeven tussen Kerstmis en Pasen. Had de Romeinse geschiedschrijver Plinius het echt al over hopscheuten? Vanwaar die hoge prijs? Hoe zien hopscheuten eruit en waarnaar smaken ze? Waar zijn te verkrijgen? Hoe verloopt het teeltproces? Zijn hopscheuten een typisch Vlaams product of serveren ook andere landen deze exclusieve groente? Kan je zelf hopscheuten kweken en hoe bewaar je die? Allemaal vragen die in het tweede deel een antwoord krijgen.

Het derde deel bestaat uit veertien gerechten met hopscheuten. Wat zijn de klassiekers en hoe verwerken creatieve chef-koks hopscheuten in hun keuken? O.a. Gery Plancke (De Kring), Johan Debrabandere (d’Hommelkeete), Stefaan Couttenye (’t Hommelhof) en Bert Recour (Pegasus) vertellen keukengeheimen.

 

 

Prijs: 24,95 euro

Het boek is verkrijgbaar bij Toerisme Poperinge, Grote Markt 1, 8970 Poperinge, tel: 057/34 66 76 of toerisme@poperinge.be